Skip to main content

Forleden dag havde vi den store fornøjelse at besøge hele Danmarks familievejleder Lola Jensen, som venligt og gæstfrit bød os ind i sine skønne gemakker. Vi havde kontaktet Lola, fordi hendes bog ”Pas på familien – også når den går i stykker” rammer ned lige dér, hvor vi ønsker at tage fat.

I dag kan skilsmisseforældre bede Statsforvaltningen om hjælp til at få styr på rammerne om børnene (samvær, bopæl og forældremyndighed), men der vil typisk være lidt ventetid på et sådant møde. Vores erfaring er, at ventetiden kan være rigtig ”farlig” for mange nye skilsmisseforældre midt i en turbulent tid, hvor følelserne endnu sidder helt ude i fingerspidserne og uklarhederne bliver til små konflikter, som lynhurtigt tårner sig op.

Skilsmisseforældrenes gode intentioner

Mange skilsmisseforældre er i begyndelsen – i hvert fald på overfladen – nogenlunde enige om børn og økonomi. Intentionerne er gode og de søger selv ind på Statsforvaltningens hjemmeside og udfylder diverse aftaleskemaer. Problemerne opstår, når aftalerne er underskrevet og de enten ikke helt forstod hverken indholdet eller konsekvenserne af dem og dernæst erfarer, at det kan være særdeles vanskeligt at få aftalerne ændret igen. Forældrene er med andre ord ikke ordentlig klædt på til at indgå aftalerne, da kendskabet til juraen er for spinkelt. Så selv med de bedste intentioner kan det hurtigt gå helt galt.

Hurtig juridisk hjælp uden for Statsforvaltningen

Vi kunne se vigtigheden af, at skilsmisseforældre sammen tilbydes juridisk hjælp – også uden for Statsforvaltningens rammer. Det var med denne ide i rygsækken, at vi mødte Lola. Lola har selv igennem længere tid – også i kraft af sin bog – slået et slag for, at familier i opløsning skal tilbydes hurtig hjælp – både juridisk og terapeutisk, sådan at de kan komme bedst muligt videre. Lola var derfor begejstret for vores initiativ og ønsker at bakke op om det.

Så mange aftaler som muligt anbefales

Det havde endvidere fanget Lolas opmærksomhed, at vi har indgået samarbejde med Teamwork Family, som snart lancerer en online aftale-platform, som udover at hjælpe skilsmisseforældre med at aftale og strukturere de overordnede rammer for børnene også går et spadestik dybere. Tanken er nemlig, at jo mere der er lagt fast fra starten, jo færre konflikter opstår hen ad vejen på grund af misforståelser og uklarheder. Det kan eksempelvis være en aftale om gavebudget, fødselsdage, hvem skal med til konfirmation osv.

Nødden skal knækkes

Vi havde nogle spændende timer med Lola og fik drøftet forskellige vinkler på, hvordan vi når ud til målgruppen – for det er ”en stor nød at knække”. Traditionelt har skilsmisseforældre jo søgt fælles hjælp hos Statsforvaltningen eller i privat regi i form af parterapeuter mv. Nøden er således at få spredt budskabet, at vi hos Skilsmissebarnet kan tilbyde fælles juridisk rådgivning om de overordnede rammer for børnene. Dertil kommer, at vi i samarbejde med Teamwork Family kan hjælpe forældrene til et andet niveau af aftaler/hensigtserklæringer – fuldstændig tilpasset den enkelte skilsmissefamilies behov og ønsker.

Med Lolas erfaring – som jo bygger på mere end 30 år som familievejleder – fik vi nogle gode input til, hvordan vi kommer ud over rampen. Vi har nu også Lola i ryggen og det føles godt, at hun tror på vores idé og gerne vil støtte op om den.

Læs gerne Lolas anbefaling af Skilsmissebarnet her (scroll lidt ned på siden) og her, hvor Lola har fremhævet Skilsmissebarnet som “Marts måned positive indlæg 2017”.

Og så endeligt et lille, men meget relevant uddrag fra Lolas bog, der falder fuldstændig i tråd med vores mission:

Når man har fået samværsaftalerne på plads, er flyttet hver til sit og fået hinanden lidt på afstand, så opdager man, at der er (uendelig) mange ting at forholde sig til sammen som forældre, og at der er (uendelige) mange udfordringer, som man stadig skal løse sammen som forældre, selv om man i perioder mere har lyst til at se hinandens hæl end tå…..

Charlotte Trolle

Juridisk rådgiver og ejer af Skilsmissebarnet.

Leave a Reply