Hos Skilsmissebarnet har vi de sidste par dage fået mange henvendelser fra bekymrede forældre, der ikke ved, hvordan de skal forholde sig i forbindelse med ”udvekslingen” af børn og dermed en eventuel smittespredning. Vi vil her give dig nogle gode råd og værktøjer til denne svære tid, som vi står midt i.
Hvad gør vi med aftaler og afgørelser nu?
Er samværsaftaler og afgørelser stadig gældende i denne tid? Medvirker vi til smittespredning, hvis aftalerne forbliver uændret og efter planen? Og hvad gør man, hvis man under et samvær bliver opmærksom på, at man er smittet – skal barnet da blive i karantæne med samværsforælderen eller tilbage til bopælsforælderen? Spørgsmålene hober sig (naturligvis) op, og der findes ikke et entydigt svar eller regler herom fra myndighederne. Svarene må altså baseres på sund fornuft. Men hvad skal man gøre, hvis forældre ikke er enige om, hvad sund fornuft er? Det stiller store, men nødvendige krav til samarbejdet.
Samværet bør som udgangspunkt fortsætte
Umiddelbart vil vores generelle anbefaling være – på baggrund af myndighedernes seneste udmeldinger – at der fortsat skal ske udlevering til samvær forudsat, at hverken bopælsforælderen, samværsforælderen eller barnet udviser tegn på symptomer på Covid-19. Har man ingen symptomer, så skal barnet selvfølgelig se den anden forælder i det omfang, det hidtil har gjort. Det er vigtigt, at rammerne for børn fastholdes, så barnet påvirkes så lidt som muligt af denne usikre situation, som vi står i pt.
Situationens svære dilemmaer
Vi har desværre oplevet, at der er nogle forældre, der ”udnytter” situationen til at aflyse samværet eller tilbageholder barnet fra bopælsforælderen, og dermed bruger Corona-virussen som en undskyldning. Det er dybt uacceptabelt og bestemt ikke til barnets bedste.
Vi talte for eksempel i formiddags med en samværsforælder, som ikke havde tænkt sig at udlevere børnene tilbage til bopælsforælderen på fredag med den begrundelse, at bopælsforælderen givetvis ville tage til en middagsaftale på lørdag med et vennepar og deres børn. Tilsammen ville de være 4 voksne og 7 børn, heraf 2 spædbørn på 3-4 måneder – altså i alt 11 personer. Samværsforælderen har jo ret i, at det strider imod de netop udmeldte regler om max 10 personer samlet, men ud fra en fornuftsmæssig betragtning var vores rådgivning, at det ville være ekstremt konfliktoptrappende og ude af proportioner at tilbageholde børnene. Og i sidste ende kan sådan en sag måske havne i familieretten med afsæt i denne regel. Vi lagde op til, at samværsforælderen i stedet forsøgte med en konstruktiv dialog, hvor bekymringen kan udtrykkes, og opklarende spørgsmål kan stilles.
Et andet eksempel er med en samværsforælder, som vi repræsenterer, der tilhører gruppen ”særligt udsatte” i forhold til Corona-virussen. Samværsforælderen har aflyst samværet med sit lille barn, som bor i den anden ende af landet, da samværet medfører en lang transporttid (øget smitterisiko) for vores klient. Samværsforælderen har på en pæn måde spurgt ind til, om der kan arrangeres nogle videoopkald med det lille barn, hvilket ikke ser ud til at lykkes. Bopælsforælderen holder på, at samværet kun kan foregå, som det fremgår af afgørelsen og dermed ingen yderligere kontakt end det. Vores klient står således tilbage med to valg: 1. Gennemføre samværet med den smitterisiko det indebærer, eller 2. Aflyse samværet under henvisning til Covid-19 og afstå for al kontakt til barnet så længe virussen og smittefaren varer. Vi har svært ved at få øje på, hvordan nogle af mulighederne tilgodeser barnet, men vi forsøger at hjælpe samværsforælderen med at indgå i en dialog med bopælsforælderen om forståelse for situationen.
Vores bedste råd
Vi vil opfordre alle jer skilsmisseforældre til, at I i denne tid gør jer ekstra umage for at finde gode løsninger og udvise endnu større fleksibilitet og forståelse overfor hinanden. Undlad så vidt muligt at tillægge den anden forælder dårlige motiver. Vi reagerer alle forskelligt på corona-situationen og vores individuelle holdninger kan ændre sig fra dag til dag, alt afhængigt af hvad vi hører og læser. Fokusér på pragmatiske løsninger med barnet i fokus og pas på hinanden.
Tanker i en svær tid,
Charlotte og Julie
Læs også Familieretshusets anbefalinger om samvær i corona-tider her
Hej tusind tak for de gode råd her.
Jeg har vores datter på samvær nu!
Vi kører 7/7 samvær og min datter har naturligvis bopæl hos sin mor, grundet min x stak af på krisecenter fuldstændig uden grund!
Til sagen, min datters mor arbejder på plejehjem og jeg er bekymret for at hun vil blive smittet og tage smitten med sig hjem!
Jeg har spurgt moderen om hun arbejder i denne tid, men hun vil ikke svare på spørgsmålet!
Vores datter fortæller mig så at det er kedeligt at være hos mor, grundet hun er på arbejde hver dag dvs. Mor arbejder!?!?
Mor har aldrig samarbejdet desværre og lyver omkring stort set alt!
Mit spørgsmål er om det ikke er bedst for vores datter at hun bliver hos mig indtil faren er drevet over?
Vil jo meget nødig at hun bliver smittet! Vores datter er 4 år.
Mvh Cliff
Hej Cliff, tak for din besked. Jeg synes, at du skal forsøge (det er måske allerede afprøvet) en dialog, hvor du tilbyder at have jeres datter ekstra i denne tid, men uden at det skal få en betydning for samværsordningen i øvrigt. Mange forældre frygter for, at hvis de midlertidigt praktiserer noget andet end hvad der er aftalt/fastsat, så vil der kunne vindes hævd på ordningen. Derfor kunne du lægge op til, at I kunne skrive en aftale, som er midlertidig grundet situationen. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker hjælp til dette. Det er også en mulighed at ringe til Familieretshuset eller søge viden derfra her: https://familieretshuset.dk/om-familieretshuset/faq-dk. Bedste hilsener Charlotte / Skilsmissebarnet