Skip to main content

VI TAGER MED DIG I FAMILIERETTEN

Hvis din sag skal i Familieretten, træder vores dygtige familieretsadvokat til.

Familieretten

Familieretten kan behandle sager om samvær, bopæl, forældremyndighed og børnebidrag på følgende måder:

  • Familieretten som klageinstans
  • Familieretten hjælper med udlevering (tvangsfuldbyrdelse)
  • Familieretten behandler ”hovedsagen”

Familieretten som klageinstans:

Afgørelser truffet af Familieretshuset kan påklages indenfor 4 uger efter afgørelsen er truffet. Dette sker ved at indsende et klageskema fra Familieretshusets hjemmeside. Du kan finde klageskemaet her.

Familieretshuset vurderer klagen (er der for eksempel begået sagsbehandlingsfejl eller er der oplysninger/ansøgninger man ikke har taget højde for?) og hvis Familieretshuset fastholder afgørelsen, sendes sagen videre til familieretten.

Familieretten sender et ”velkomstbrev” til parterne med en beskrivelse af, hvordan sagen behandles og også et sagsnummer. Familieretten behandler oftest klagen på skriftligt grundlag. Dette betyder, at der ikke skal afholdes møder i familieretten. Det er muligt at følge med i klagesagens behandling på portalen www.minretssag.dk.

Familieretten hjælper med udlevering (tvangsfuldbyrdelse):

Hvis en aftale om samvær ikke overholdes, kan den af forældrene som ikke får udleveret barnet i overensstemmelse med aftalen, bede om familierettens hjælp til at få aftalen gennemtvunget. Læs hvordan her.

Det er et ufravigeligt krav, at aftalen om samvær er skriftlig og indeholder en tvangsfuldbyrdelsesklausul (”Denne aftale kan tjene som grundlag for fuldbyrdelse i familieretten i henhold til retsplejelovens § 478”).

Familieretten starter med at indkalde forældrene til et møde. Mødet kan være fysisk eller som et telefon – eller videomøde. Til mødet får begge forældre mulighed for at forklare sig og retten vil hjælpe parterne til at finde en løsning. Hvis barnet har en vis alder (fra ca. 6-7 år) kan retten vælge at afholde en børnesamtale til belysning af sagen.

Hvis retten bestemmer, at barnet skal udleveres til den forælder, der har anlagt sagen, skal det være til barnets bedste. Hvis det besluttes, at barnet skal udleveres, og det fortsat nægtes, kan retten beslutte at afholde flere møder, uddele bøder eller afhente barnet.

Familieretten behandler ”hovedsagen”:

Når Familieretshuset er færdige med at oplyse sagen, sendes sagen videre til familieretten. Det er sager der behandles i det familieretlige udredningsspor jf. § 7 i Familieretshusloven eller sager, hvor der er uenighed om bopæl/forældremyndighed eller hvor en afgørelse om samvær forventes at være indgribende for barnet.

Familieretten tager ved modtagelsen stilling til, hvordan sagen skal behandles.

Retten vil normalt indenfor 4 uger efter modtagelsen af sagen fra Familieretshuset beramme et telefonmøde hvor dommeren og forældrenes advokater deltager. Der afsættes typisk 30 minutter til telefonmødet. På mødet planlægges sagens videre gang. Sagen vil være oplyst af Familieretshuset ved fremsendelsen. Det drøftes om der skal indhentes flere oplysninger og

hvilken måde at sagsbehandle (model), der vil være den bedste. Det er dommeren der træffer afgørelse om sagens behandling.

I Familieretten løses en uenighed om forældremyndighed, bopæl eller samvær efter én af 4 modeller: Model A, B, C eller D.

Model A:

Ved denne model deltager forældrene, advokaterne, en dommer og en børnesagkyndig. Det er den børnesagkyndige, der styrer mødet og stiller spørgsmål til forældrene. Der er typisk afsat 2-3 timer til mødet, der foregår i et mødelokale i retten. Den børnesagkyndige vil under mødet komme med sit syn på sagen ud fra barnets perspektiv. Advokaterne forholder sig forholdsvist passivt, da det er tanken ved denne model, at forældrene skal forsøge at indgå en aftale.

Model B: 

Ved denne model deltager forældrene, advokaterne en dommer og en børnesagkyndig. Der er typisk afsat 3 timer til mødet som foregår i en retssal. Advokaterne stiller spørgsmål og ”afhører” forældrene. Den børnesagkyndige og dommeren afholder en samtale med barnet i et andet lokale. Den børnesagkyndige giver et referat til forældrene af samtalen med barnet og sit syn på sagen. Herefter drøfter forældrene forligsmuligheder. Lykkes det ikke forældrene at nå frem til en aftale, afsiges der dom. Dommen kommer oftest 7 dage efter mødet i retten.

Model C:

Ved denne model deltager forældrene, advokaterne og en dommer. Mødet foregår i en retssal og der er typisk afsat 2 timer. Advokaterne afhører forældrene og dommeren afsiger herefter dom. Dommen kommer oftest 7 dage efter mødet i retten.

Model D:

Ved denne model deltager forældrene, advokaterne og en retsmægler. Mødet afholdes på retsmæglerens kontor og der er afsat mindst 3 timer. Forældrene skal for at benytte denne model være enige om at medvirke, da det er frivilligt. Tanken bag retsmægling er, at forældrene skal indgå en aftale.

Fri proces

Hvornår kan man få fri proces (dvs. staten betaler for dine advokatomkostninger)? Det kan du læse mere om her:

Vi hjælper dig med

Betina Bak Svendsen har siden 2017 været advokat med speciale i familieret og sager om anbringelse. Betina har tidligere arbejdet i en kommune, Familieretshuset og Ankestyrelsen, inden for sager med familieret og tvangsanbringelser, og hun kender derfor systemet indefra og ved hvor fejlene kan opstå. Dette har givet hende en unik indsigt i forhold til at kunne yde den bedste og mest kompetente rådgivning i den enkelte sag. Betinas fokus er altid at finde den bedste løsning for barnet.

Betina har kontor i København K, men hjælper dig uanset hvor i landet du befinder dig.