Skip to main content

Forældrefremmedgørelse finder styrket vej ind i loven

Den 16. august 2024 afsagde Højesteret en noget opsigtsvækkende dom om samvær og bopæl. På trods af at en mor til 2 små børn på 4 og 7 år igennem 4 år har udøvet markant samværschikane og nægtet faren adgang til børnene, så får hun lov til at beholde børnene på sin bopæl.

Ifølge dommen så skyldes det manglende samvær morens egen negative indstilling til faren og Højesteret benytter selv ordet ”samværschikane”. Faren beskrives som en ”empatisk forælder med øje for sine børns behov”. Men hvorfor falder dommen så ud til morens ”fordel”? Det gør den fordi moren igennem så mange år har nægtet børnene og faren kontakt og at hun derfor nu anses som værende børnenes primære omsorgsperson. Et begreb der ofte tillægges stor vægt både i Familieretshuset og i retterne. Sagt med andre ord; faren er blevet fremmed overfor sine egne børn og morens ”indsats” har desværre båret frugt.

Dommen fra Højesteret har fået politikernes øjne op for, at retstilstanden på området skal ændres.

Hvad handler lovforslaget om?

Lovforslaget, der er fremsat som L 66 i 2024, har som hovedmål at sikre barnets ret til at have en tæt og tryg relation til begge forældre – også i tilfælde af konflikt. En del af dette indebærer at tage hånd om problematikker som forældrefremmedgørelse, hvor én forælder aktivt forsøger at skade eller svække barnets relation til den anden forælder.

Forslaget skal også adressere sager, hvor samarbejdsvanskeligheder eller chikane gør det vanskeligt for barnet at opretholde kontakten til begge forældre. Det indebærer blandt andet:

  • Et øget fokus på, hvordan forældres handlinger påvirker barnets trivsel.
  • Muligheden for at pålægge sanktioner mod forældre, der systematisk forhindrer samvær eller skaber konflikter.
  • Styrket støtte og vejledning til forældre, der står i konflikter omkring samvær eller forældremyndighed.

Hvorfor er lovgivningen vigtig?

Når konflikter mellem forældre eskalerer, risikerer børnene ofte at stå i midten. Lovgivningen sigter mod at beskytte børnene mod at blive brugt som brikker i konflikterne og samtidig sikre, at beslutninger træffes med barnets bedste for øje.

Særligt forældrefremmedgørelse kan have store konsekvenser for børn. Når en forælder aktivt modarbejder barnets relation til den anden forælder, kan det føre til følelsesmæssige skader og svække barnets opfattelse af sin egen identitet og tryghed. Den nye lovgivning vil sikre, at sådanne adfærdsmønstre bliver identificeret og håndteret på en måde, der beskytter barnet.

Kritik og nuancer

Mens lovforslaget har mødt bred opbakning, er der også kritik. Nogle fagfolk, herunder Børnerådet, advarer om, at begrebet forældrefremmedgørelse kan være svært at definere og risikerer at overskygge komplekse årsager til, at et barn måske ikke ønsker kontakt med en forælder. De påpeger, at barnets eget perspektiv altid skal vægte højest i afgørelser, og at konfliktoptrapning skal undgås.

Lovforslaget har også mødt kritik i form af manglende konsekvenser, hvis der udøves forældrefremmedgørelse. Det har den 6. december 2024 fået Social- og Boligministeren til at skærpe lovforslaget. Det betyder, at definitionen af begrebet forældrefremmedgørelse ændres, så det er barnets adfærd der er det centrale og ikke forældrenes. Det fremgår nu klart af selve loven hvilke konsekvenser det har, for den der udøver forældrefremmedgørelsen.

Hvad betyder det for dig?

Hvis du står midt i en konflikt om samvær, forældremyndighed eller bopæl, kan det nye lovforslag få betydning for din sag. Det kan betyde, at der bliver stillet større krav til at samarbejde og sikre barnets ret til begge forældre. Samtidig vil det måske give dig flere muligheder for at få hjælp og støtte, hvis du oplever, at din relation til barnet bliver undergravet af den anden forælder.

Hos Skilsmissebarnet følger vi udviklingen nøje og står klar til at rådgive dig om, hvad lovændringerne betyder i praksis. Vi kan hjælpe dig med både den juridiske proces og kommunikationen med myndighederne.

Loven forventes at træde i kraft inden jul 2024.

Kontakt os

Har du spørgsmål om, hvordan lovforslaget kan påvirke din situation? Eller har du brug for rådgivning i en sag vedrørende forældreansvar, så kontakt os i dag.

Charlotte Trolle

Juridisk rådgiver og ejer af Skilsmissebarnet.

Leave a Reply