Skip to main content

Julesamvær

Julen er hjerternes fest og der er ekstremt mange følelser og forventninger forbundet med julen, både for børn, men også for voksne.

Der er mange måder for skilsmisseforældre at ”dele” børnene på i forbindelse med julen og nytåret. Intentionerne er altid gode – man vil gerne give sit barn den perfekte jul. Der er ikke en rigtig eller forkert måde at gøre det på. Vigtigst er dog at have for øje, hvad der vil være bedst af hensyn til børnene.

Vi ser ikke sjældent, at aftaler om julesamvær har mere fokus på hensynene til de voksne. Kan begge forældre nu have mulighed for at holde julefrokost i begge familier og måske også en før/lille juleaften. Hvis den ene forælder ”får” juleaftensdag, så har den andre forælder ”ret til” at få barnet 1. juledag osv. Med andre ord: Alle de voksnes familietraditioner skal tilgodeses på begge sider, hvilket betyder, at børnene konstant er på overarbejde for at tilfredsstille forældrenes behov samt ofte flere sæt bedsteforældre.

Resultatet kan hurtigt blive, at barnet må skifte mellem forældrene indtil flere gange i forbindelse med julen. Barnet efterlades ikke meget ro til at lade julefreden sænke sig inden det skal hjem til den anden forælder og omstille sig til familiejulearrangement nr. jeg ved ikke hvad og et helt nyt juleset-up.

Hvor mange gange har man ikke hørt sig selv sige (efter en god familiejulefrokost): ”årrrh, nu trænger jeg også bare til at slappe lidt af, slå fødderne op i sofaen og se en god film”. Dette privilegie har nogle skilsmissebørn ikke, da de hurtigt skal videre til næste arrangement, sådan at mor eller far og deres familier ikke “snydes”.

Herfra skal dermed lyde en lille opsang til skilsmisseforældrene: Sæt jer selv i børnenes sted. Tænk over, at børnene også har behov for at lade roen sænke sig – også selvom det betyder, at det kun er hos mor eller kun hos far og at indtil flere bedsteforældre ikke kommer til at se børnebørnenes forventningsfulde ansigter, når gaverne åbnes den 24. december.

Charlotte Trolle

Juridisk rådgiver og ejer af Skilsmissebarnet.

Leave a Reply