Skip to main content

Blogindlægget er især møntet på skilsmisseforældre, som står overfor at kontakte Statforvaltningen. 

Her kommer en lille anbefaling med en stor betydning:

Hvordan ville du selv opfatte disse to scenarier?

Scenarie 1 – Krigserklæringen!

Du og den anden forælder er meget uenige om jeres barns trivsel. Dialogen er i hårdknude og I kan ikke selv tale jer til rette om f.eks. den fremadrettede samværsordning for jeres barn. Kort tid efter modtager du en besked i din E-boks med en indkaldelse til et møde i Statsforvaltningen – og måske endda også en kopi af det den anden forælder har skrevet til Statsforvaltningen.

Scenarie 2 – Heads up

Du og den anden forælder er meget uenige om jeres barns trivsel. Dialogen er i hårdknude og I kan ikke selv tale jer til rette om f.eks. den fremadrettede samværsordning for jeres barn. Kort tid efter modtager du en besked fra den anden forælder om, at vedkommende ser sig nødsaget til at kontakte Statsforvaltningen og sender dig samtidigt en kopi af den skrivelse, der er sendt afsted til Statsforvaltningen.

Den lille gestus man – i en ellers fastlåst situation – viser den anden forælder ved at sige/skrive: ”Vi kommer ikke videre med det her selv. Jeg har set mig nødsaget til at kontakte Statsforvaltningen og her har du en kopi af det jeg har skrevet” har meget stor betydning for samarbejdet fremadrettet. Der er ingen tvivl om, at det for de fleste forældre vil tage brådden af den første værste frustration. Hos Skilsmissebarnet har vi talt med mange forældre, som netop omtaler scenarie 1 som en følelse af at ”blive taget med bukserne nede”. En følelse af bedrag. ”Hvorfor følte du ikke anledning til at sige at du har kontaktet Statsforvaltningen, da vi talte sammen sidst? Det havde da været meget nærliggende”.

Same same – but different

Uanset scenariet er udfaldet jo det samme: Der bliver et møde i Statsforvaltningen og begge forældre får adgang til at se, hvad den anden har skrevet dertil.

Udfaldet af mødet kan dog blive ganske forskelligt afhængigt af , hvor hårdt fronterne er trukket op forinden. Der er ingen tvivl om, at der er lagt op til hårdere fronter ved scenarie 1. Der er lagt i ovnen til, at der spilles med lukkede kort og det resulterer mange gange i mudderkastning og en dårlig dialog, som hverken gavner jer forældre eller jeres børn.

“Så hermed et lille opråb til skilsmisseforældre: Overvej betydningen af at orientere/inddrage den anden forælder inden Statsforvaltningen involveres. Selv når I er uenige. Det kan få stor betydning for det fremtidige samarbejde.”

Har du oplevet at blive snigløbet med en mødeindkaldelse til Statsforvaltningen og ville det have gjort en forskel for dig at vide det på forhånd? Lad os høre fra dig i kommentarerne nedenfor.

Charlotte Trolle

Juridisk rådgiver og ejer af Skilsmissebarnet.

Leave a Reply