Skip to main content

Uddrag fra artikel i ALT for damerne:

Hvor skal børnene være i julen? Og hvem betaler for fødselsdagsgaven? Konflikterne lurer overalt, når man bliver skilt. Siden Forældreansvarsloven blev vedtaget i 2007, er antallet af skilsmissesager, der er endt i Fogedretten, steget med 50 procent. Løsningen kan være helt lavpraktisk, og det hjælper to nye tiltag med: en juridisk aftale og en kommende app.

Brigitta Scharfenberg og Jakob Smith Knudsen blev i februar en del af skilsmissestatistikken. Efter otte års parforhold valgte de at gå fra hinanden. De kalder det selv et udramatisk brud, men med to små børn på henholdsvis seks og tre år vidste de, at der var en indbygget risiko for konflikter omkring blandt andet jul, fødselsdagsgaver og samværsregler. Så derfor søgte de hjælp.

Vi har ikke haft en avanceret økonomisk skilsmisse, men det var primært delingen af børnene, der skulle findes en løsning på. Jeg ville gerne have, at vi fik diskuteret, hvilke rettigheder og forpligtelser vi havde i forhold til børnene. Der kunne eksempelvis ligge en udfordring i, at begge børn har adresse hos den ene af forældrene. I sådan et tilfælde kunne den forælder, hvor børnene havde adresse, vælge at flytte til en anden by uden at cleare det med den anden. Det var vigtigt for os at vide, hvilke konsekvenser det kunne have, siger Jakob.

Og jeg var meget interesseret i, at der blev lavet en ordentlig aftale omkring jul. For jeg ville ikke have, at mine børn skulle holde to slags jul. Man skal invitere den part, der ikke har børnene – i hvert fald indtil en af os finder en ny partner. Jeg ville gerne have, at vi overvejede så meget som muligt og tog det, før problemerne – måske – ville komme. Mange tror, at man kan blive ved med at være gode venner efter en skilsmisse, og det er jo også vores håb, men man ved aldrig, hvordan tingene ser ud om et år eller to, siger Brigitta.

Derfor var det vigtigt for dem at få lavet klare aftaler om alt. Gennem bekendte hørte de om to nye former for hjælp, som har til formål at nedbringe det stigende antal konflikter i skilsmissesager. Dels fandt de ud af, at der var mulighed for at lave en detaljeret aftale, som også var juridisk bindende, og dels kom de i kontakt med iværksætteren Richardt Deleuran, der er igang med at lave en app, som kan hjælpe med at gøre delingen af børn og bolig lettere.

Mange skilsmisseforældre vil gerne have, at alt skal være retfærdigt. Derfor tænker mange forældre, hvad kan jeg få? Hvis jeg ikke kan få halvdelen, går jeg gennem det offentlige system. Når de først havner i Statsforvaltningen, er der en risiko for, at mange sager udvikler sig til en krig mellem forældrene. Det vil vi hos Skilsmissebarnet gerne være med til at ændre på, siger jurist Charlotte Trolle, som sammen med sin kollega Julie Wijngaard siden januar i år har tilbudt skilsmissepar at lave en fælles skriftlig og bindende aftale.

Tilsammen har de mere end 17 års erfaring med skilsmissesager og har prøvet at sidde på den anden side af bordet i både Statsforvaltningen, kommunen og Ankestyrelsen. Derfor har de med egne øjne set, hvor slemt det kan gå, når par bliver skilt.

Man kan ikke forestille sig, hvad forældre kan komme op og skændes over. Det kan være alt fra, hvem der skal betale for gummistøvlerne, til hvilken kode der skal være på barnets Ipad, siger Julie Wijngaard.

I Statsforvaltningen vil der altid være en vinder og en taber. Det er her, konflikten blusser, for de to parter sidder overfor hinanden, og der er kun en af dem, der bliver tilfredse med afgørelsen. Derfor siger vi, til dem der kommer hos os: Lav nu nogle aftaler, som I begge kan stå inde for, inden det går galt. Vi tager parterne i hånden, og rådgiver dem om, hvad man kan gøre med eksempelvis samvær, bopæl, børnebidrag eller mere detaljeret i forhold til aftaler om gaver, nye kærester og konfirmation. For hvis ens barn eksempelvis er ti år, og der kun er fire år til konfirmationen, skal man måske tage stilling til, om eventuelle nye partnere må komme med til den? Vi hjælper forældrene med at tage stilling til alt, hvad de har behov for, siger Julie Wijngaard.

En skræddersyet aftale

Ifølge Julie Wijngaard og Charlotte Trolle ønsker de fleste skilsmissepar at undgå at ende i Statsforvaltningen, for her har parrene ingen medbestemmelse.

Vi oplever, at mange skilsmissepar føler, at de bliver sat i en kasse, når de sidder i Statsforvaltningen. Her kan en tilfældig sagsbehandler afgøre, hvor mange dage faren eksempelvis må få med barnet. Men hos os bliver der ikke trukket noget ned over hovedet på nogen. Begge parter er med til at indgå en aftale hos os, som de er enige i, og det gør, at man får et andet ejerskab over processen. Men det bliver selvfølgelig ikke uden at sluge nogle kameler. Man må give køb på noget, men så får man også noget andet til gengæld, siger Julie Wijngaard og fortsætter:

Det er samtidig også meget oppe i tiden, at man gerne selv vil være ind over processen. Mange går til parterapeut, men der kan man kun tale om følelser. Hos os kan skilsmissepar få hjælp til alt det juridiske. Vi kan lave lige den aftale, de vil have, og som passer til familiens behov.

Netop derfor søgte Brigitta og Jakob hjælp hos Julie Wijngaard og Charlotte Trolle. Her fik de nedfældet på papir, at børnene skulle overgå til den anden klokken 12, at julen skulle fejres sammen, og at fødselsdage blev holdt hos den, der havde børnene. For dem var det med til at give tryghed i en situation, hvor alting var kaotisk og uoverskueligt.

Aftalen har givet tryghed og har gjort, at vi kan være mere fleksible. Det giver en sikkerhed, at man ved, at der i hvert fald ikke bliver ballade omkring det, der står i aftalen, siger Jakob.

Ja, for der er ingen tvivl om, at jo længere tid, der går, jo mere kommer man fra hinanden og bliver sig selv nærmest, så det er vigtigt, at man får lavet den aftale med det samme. Derfor vil jeg også anbefale alle at lave en aftale, så man ikke er i tvivl om, hvem der har børnene i hvilke ferier, og hvem der har ret til det ene eller andet, siger Brigitta.

Nøjagtig som Brigitta og Jakob gjorde, anbefaler de to jurister også, at skilsmissepar laver en aftale hurtigst muligt, da konflikterne ofte opstår lige efter bruddet.

Det er den første tid efter bruddet, at det er værst. I Statsforvaltningen er ventetiden ofte 6-8 uger, og i den tid er det giftigt – både for forældrene og børnene. Derfor tilbyder vi, at par kan komme ind til den første samtale inden for en uge, siger Charlotte Trolle.

AF CILLE LEWINSKY 22.AUG.2017

FOTO: PETER NØRBY

Læs hele artiklen her

Læs her hvordan vi kan hjælpe jer

Læs vores gæsteblogindlæg om fælles juridiske aftaler hos parterapeut Katrine Axholm her

Charlotte Trolle

Juridisk rådgiver og ejer af Skilsmissebarnet.

Leave a Reply